top of page
Foto van schrijverSvetlana

Dubbelzinnig symbool van een haas


Is de haas een lafaard of een dappere man?


Meestal wordt aan hazen weerloosheid en lafheid toegeschreven, omdat ze de neiging hebben om weg te rennen in plaats van te vechten.

Er is een zeer welsprekende middeleeuwse afbeelding in de manuscripten van lafheid: een ridder in harnas rent snel weg van een haas.

Als je naar veel andere middeleeuwse afbeeldingen kijkt, kun je zeer verbaasd zijn over hoe zulke onschuldige dieren zich manifesteren in het beeld van wrede moordenaars, wat ongebruikelijk is voor hen.


Hazen doorboren met een zwaard, hakken ridders en koningen in stukken en hakken ze doormidden met een bijl alsof ze dit altijd al hebben gedaan. Blijkbaar symboliseerde de haas in diezelfde middeleeuwen vanwege zijn vruchtbaarheid de wellust.

Dit is een van de aspecten van het "lezen" van de christelijke symboliek van de haas, in negatieve vorm. Met andere woorden, de haas is een zonde. En een haas die een dappere ridder doodt, is een zonde die de sterkste van ons doodt.

Er zijn veel tegenstrijdigheden in de uitleg van de symboliek van de haas. Een ander aspect van het lezen van de christelijke symboliek van de haas is dat hij sterke en lange achterpoten heeft en korte voorpoten. Daarom is het gemakkelijk voor hem om bergop te springen. Als het symbolisch wordt gelezen, betekent dit dat het gemakkelijk voor hem is om naar spirituele hoogten te gaan.

In een latere middeleeuwse traditie werd de Maagd Maria meestal afgebeeld met een witte haas aan haar voeten. In dit geval duidt de haas op de zuiverheid van de moeder van Christus en haar overwinning van het lust.

Het beeld van hazen die aan een druiventak knagen symboliseert de zielen die naar de hemel zijn gegaan. In het paradijs krijgen ze de vruchten van het eeuwige leven en volledige zekerheid.

De christelijke symboliek van hazen is gebaseerd op de natuurlijke weerloosheid van hazen. Alles is hier logisch. Met zulke fysieke kwaliteiten hoef je in de wereld van roofdieren niet langer op iemand te vertrouwen, maar alleen op één God. Praktisch hiermee suggereren ze je dat je de rol van slachtoffer moet spelen in deze wrede wereld.

Als we ons Aphrodite of Venus uit de oudheid herinneren, dan was een van hun attributen een haas als een model van liefde, verliefdheid en losbandigheid. De goden van liefde, Eros en Cupido, werden vaak afgebeeld in het gezelschap van hazen.

De ouden zagen springende hazen of konijnen op plekken op de maan (soms is het moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden, vooral op afstand). De maansymboliek van de haas wordt ook versterkt door het feit dat ze in het licht van de maan spelen. De haas en het konijn in symboliek en volksgeloof verschillen bijna niet.


Heel vaak is de haas een symbool van vruchtbaarheid; dit is een belofte van liefde, verlegenheid, wereldse wijsheid, snelheid, behendigheid. De haas op de maan komt bijna overal voor in de mythologie. En omdat hij een maandier is, dient hij, samen met een hond en een hagedis, als tussenpersoon tussen de mens en de maangoden.

De haas verpersoonlijkt wedergeboorte, de terugkeer van de jeugd, evenals intuïtie en “licht in de duisternis”.

Ik vind dit verhaal veel beter.

Om zijn veiligheid te garanderen, voorzag de natuur de haas van waakzaamheid, voorzichtigheid, scherp gehoor en vooral snelheid van benen.

De maangodin van de oude Grieken, Hekate, werd geassocieerd met hazen. Hazen vergezelden haar altijd.

In de religies van de volkeren van het Oosten werd de haas beschouwd als een goddelijk of halfgoddelijk wezen. In het oude Egypte werd de godin Unut afgebeeld als een haas. In het keizerlijke China tijdens de Han-dynastie verpersoonlijkte de maanhaas het vrouwelijke principe van yin. Bovendien werd de plotselinge verschijning van een haas door de oude Chinezen geïnterpreteerd als een gelukkig voorteken van geluk.

Ik vond eens een haas/konijn in mijn tuin en hij woonde een tijdje bij mij. Hij bracht me waarschijnlijk geluk in zijn potjes. Ik tekende dit schattig konijntje toen ik het moeilijk had. En ik realiseerde me dat tekenen me helpt om sterker te worden. Gedurende deze tijd, als ik teken, denk ik aan veel dingen. Bijvoorbeeld hoe je kunt ophouden een laffe haas te zijn die bang is om eigen problemen op te lossen en niet alles laten zoals het was.


Je kunt altijd een uitweg vinden. Je moet gebruik maken van snelle voeten, kennis, ervaring en vindingrijkheid, etc. , die ook inherent zijn aan dezelfde haas.



1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page