top of page
Foto van schrijverSvetlana

Doe even normaal!

Bijgewerkt op: 3 jan.


Wat is normaal?


Wat betekent het om "normaal" te zijn?

Veel mensen beoordelen mensen door ze te vergelijken met een soort fictieve standaard. Onze samenleving denkt graag aan alles in termen van "normaliteit". In feite zijn er maar heel weinig mensen in de wereld die beetje voldoen aan het algemeen aanvaarde model. Dit geldt zowel voor fysieke parameters als voor mentale vermogens.

In elke cultuur kan het concept van de norm anders zijn. Wat voor de normaal is, kan voor een ander volkomen onaanvaardbaar zijn.

Er zijn simpelweg geen universele normen voor wat een "juiste" persoon zou moeten zijn. En degenen die proberen hun waarden als dergelijke normen door te geven, zien het leven volkomen onrealistisch.

Als je probeert "normaal" te zijn en wil een vage "ideaal" bereiken dan ben je even kortstondig als de norm zelf.

Dit is niet alleen een verspilling van tijd en energie, maar ook een zeer demotiverend proces, waardoor mensen meer gefocust raken op hun tekortkomingen en mislukkingen dan op hun verdiensten en successen.

Mensen zijn niet perfect en hebben de neiging om fouten te maken. Maar we leren van deze fouten, dus we kunnen ze niet als een puur negatief fenomeen beschouwen. Als alles perfect was, zou de mensheid nergens kunnen groeien.

Mensen zijn mooi in hun verscheidenheid en proberen ze allemaal in één formaat te passen is gewoon dom. Het enige dat in dit leven echt van je wordt verlangd is in jezelf geloven en doen wat je gelukkig maakt.

Er bestaan geen ideale mensen!

Mensen merken misschien niet dat je uniek bent.

En daarom moet je niet afhankelijk zijn van hun mening over jou. Het feit dat iemand niet iets speciaals in jou ziet zegt meer over hun zelf. Je hoeft niet te luisteren naar degenen die je nauwelijks kennen.

Accepteer je individualiteit en doe de wereld en jezelf een plezier: wees jezelf!




Svitlana Smischuk

Comments


bottom of page