top of page
Foto van schrijverSvetlana

Gevaarlijke "vrienden"

Bijgewerkt op: 3 jan.


In ons leven kruisen we paden met verschillende soorten mensen, sommigen brengen vreugde en inspiratie, terwijl anderen negatieve emoties in ons oproepen zoals angst, verlegenheid, schuldgevoelens, of zelfs een gevoel van waardeloosheid. Deze interacties kunnen een diepe impact hebben op onze gemoedstoestand en zelfbeeld.

Het gevaar schuilt in de omgang met mensen die ons voortdurend negatieve gevoelens bezorgen. Het is verrassend gemakkelijk om in zulke relaties onze persoonlijke grenzen te verliezen. We kunnen onszelf uitputten, zowel emotioneel als materieel, en ons pad kwijtraken. Onze gezondheid en mentale welzijn kunnen hier ernstig onder lijden. In zulke relaties ontstaat een giftige omgeving die al onze positieve inspanningen en ambities kan verstikken.


Laten we een voorbeeld nemen van Anna, een jonge vrouw die constant worstelt met gevoelens van ontoereikendheid door haar veeleisende partner. Hij is vaak kritisch en laat zelden waardering blijken. Anna voelt zich voortdurend schuldig en probeert meer te doen om hem te plezieren, maar niets lijkt ooit goed genoeg. Dit heeft een diepe impact op haar zelfvertrouwen en geluk.


In zulke situaties is het essentieel om een stap terug te doen en onze interacties met deze mensen te evalueren. Het is belangrijk om te herkennen wanneer een relatie meer kwaad dan goed doet. Het beperken van communicatie met mensen die ons voortdurend negatieve gevoelens bezorgen, kan een noodzakelijke stap zijn voor zelfbehoud en mentale gezondheid.


Dit betekent niet dat we altijd iemand volledig uit ons leven moeten verbannen. Soms volstaat het om grenzen te stellen en duidelijk te maken wat we wel en niet accepteren in de omgang. Het gaat erom dat we ons bewust worden van onze eigen waarde en niet toelaten dat anderen die ondermijnen.


Door ons te omringen met mensen die ons positief beïnvloeden, die ons respecteren en ondersteunen, kunnen we een omgeving creëren die bevorderlijk is voor onze groei en geluk. Het gaat erom te kiezen voor relaties die ons opbouwen in plaats van afbreken.


Svitlana Smischuk


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page