top of page
Foto van schrijverSvetlana

Hoe kom je over kerstgezeur heen?

Bijgewerkt op: 3 jan.




"It's the most wonderful time of the year.

Hoezo? Wie zegt dat? En wie heeft dit verzonnen?"

Ik wil het kerstfenomeen van een andere kant laten zien. Niet iedereen ervaart het immers als 'the most wonderful time of the year'.


Als je met mensen over de feestdagen spreekt hoor je twee verschillende verhalen:

1.Mensen die het heerlijk vinden om deze dagen met familie door te brengen.

2.Mensen die de familieverplichtingen rondom kerst als een last ervaren.


Het zijn juist de mensen die het als last ervaren waar je minder over hoort. Het lijkt een taboe, verhalen over hoe leuk het is delen we massaal op Facebook en in gesprekken, maar dat het helemaal niets vindt zal iemand niet snel openlijk toegeven.


Sommige mensen ervaren veel stress door de verplichte feesten met familieleden. Ze kunnen er zich erg gespannen van voor voelen. Voor hen zijn de dagen voor deze 'feestdagen' een periode met hoofdpijn, misselijkheid, maagpijn, gespannen en pijnlijke spieren of andere spanningsverschijnselen. De 'feestdag' wordt ervaren als een marteling waarbij men zich verplicht voelt om de schijn op te houden dat het allemaal leuk is, terwijl men zich inwendig zich zit te verbijten. En de dagen na de feestdag kenmerken zich met vragen zoals ... waarom heb ik dit toch gedaan - en - volgend jaar doe ik dit niet weer. Maar ook het volgende jaar voelt men weer de druk en geeft tegen beter weten in aan de drang om vooral deel te nemen aan de 'gezelligheid'. En zo zorgen feestdagen voor slapeloze nachten en geven een aanzet om er depressief van te worden!


Met name als in het verleden misbruik of mishandeling heeft plaats gevonden kan het verplicht gezellig doen, alsof er niets gebeurt is erg belastend zijn. Als je het hebt over oorzaken voor stress denken we vaak aan grote en zware problemen. Echter ook een ‘feestdag’ kan een ‘stressdag’ zijn. Je kunt je over dit probleem vaak niet rechtstreeks uitspreken wat je dwars zit. Het is immers toch gezellig zegt iedereen! Een feestdag is soms een hernieuwde ontmoeting met mensen waar een historie mee is, een gebeurtenis in het verleden die een schaduw werpt op het feest van nu. Een geschiedenis waar je liever niet mee geconfronteerd wordt, een ergernis die je verbergt achter een masker van feestvreugde. Je hoofd staat in brand maar het kan niet uitgesproken worden.


Ga niet uit beleefdheid akkoord met iets dat je geen vreugde zal brengen. Als familie, vrienden of collega's je uitnodigen voor een feest en je absoluut niet wilt komen, zeg dan NEE. Ga niet in detail in op de redenen waarom je niet komt. Bedenk van tevoren een beknopt antwoord, zoals: 'Sorry, ik kan niet. Ik heb al plannen." Mensen die van je houden en je respecteren, zullen je beslissing begrijpen.


Hier is niets mis mee als je tijdens de feestdagen alleen wilt zijn met jezelf. Het is veel beter om tijd door te brengen met mensen met wie je je goed voelt, in plaats van geketend te zitten op het feest van je familieleden.

Wees lief voor jezelf!


Veroordeel jezelf niet omdat je de feestdagen niet leuk vindt. Het is echt een vermoeiende tijd. Denk aan activiteiten waar je rustig van wordt: yoga, meditatie, dansen, boeken, films, podcasts luisteren. Vergeet niet dat de feestdagen onopgemerkt voorbijgaat als je iets interessants met enthousiasme doet.


Svitlana Smischuk


Comments


bottom of page