top of page
Foto van schrijverSvetlana

Je comfortzone verlaten

Bijgewerkt op: 3 jan.


Waarom is het moeilijk maar wel noodzakelijk?



Een comfortzone is een leefruimte die een gevoel van comfort en veiligheid geeft. In de regel wordt de comfortzone bepaald door de gebruikelijke gedragspatronen waaraan men eraan gewend is, het is ook comfortabel. Een gevestigde wereld waar alles vertrouwd, stabiel en voorspelbaar is.

Simpel gezegd, dit is een toestand waarin u zich "op uw gemak" voelt. Het lijkt erop, wat is er mis met comfort en veiligheid? Niets, behalve dat ze de ontwikkeling en beheersing van nieuwe dingen enorm belemmeren. Elke verandering wordt geassocieerd met het overschrijden van de grenzen van de comfortzone.

Er is een risicozone buiten de comfortzone. Redelijk buiten de comfortzone gaan naar de risicozone is een noodzakelijke voorwaarde voor persoonlijkheidsontwikkeling.

Wanneer een persoon lange tijd in de comfortzone blijft en geen enkele moeite doet om deze zone te verlaten en de grenzen ervan te verleggen, stopt zijn ontwikkeling en persoonlijk degradeert.

De belangrijkste voorwaarde om uit de comfortzone te komen is het besef dat we erin vastzitten. En als we ons eenmaal realiseren dat we vastzitten in onze comfortzone, moeten we handelen.

Er zijn veel manieren om jezelf te dwingen iets te doen. U moet klein beginnen en vervolgens de dosis verhogen totdat u het gewenste resultaat bereikt.

Verander uw dagelijkse routine - de meest ongevaarlijke optie. Probeer minstens één keer per week de tijd anders door te brengen. Binnenkort zal je lichaam je bedanken - er zal energie verschijnen, de gezondheid zal verbeteren.

Stel doelen. Houd ze eerst klein en gemakkelijk te bereiken. Verruim dan je horizon en al snel herken je jezelf niet meer.

Vroeg opstaan ​​is een effectieve manier om je lichaam energie te geven en vooruit te komen.

Ministress helpt je mentaal af te stemmen op productief werk.

Ontdek nieuwe plekken , ga 's avonds wandelen.

Leer nee te zeggen. Zoals de praktijk laat zien, weten veel mensen niet hoe ze moeten weigeren, zelfs niet als ze aan verzoeken voldoen die hun belangen schaden.

Ga sporten. Jij hoeft geen gouden medailles te winnen en records te vestigen. Ga gewoon hardlopen, bezoek het zwembad of de sportschool, of doe yoga.

Beperk de uren die jij online doorbrengt, lees een interessant boek.

Uit eigen ervaring weet ik zeker dat uit de comfortzone komen de enige manier is om een ​​persoonlijkheid te ontwikkelen, dus ik zal de volgende oefeningen geven voor degenen die moeten "herstarten":

Leer wat je al lang wilde doen: piano spelen, auto rijden, talen leren, zingen, dansen, tekenen.

Ontmoet een vreemde zonder doel in een winkel, in een bus of op straat om de angst met nieuwe mensen te praten overwinnen.

Ga naar een onbekende plek of een restaurant met een onbekende keuken, een film of een tuin.

Volg interessante trainingen of bezoek clubs van gelijkgestemden.

Meubels herschikken of renoveren.

Verander je kledingstijl, kapsel, haarkleur.

Ga op een ongeplande reis, ga naar een live muziekconcert.

De nieuwe ervaring leidt tot een verhoging van het dopaminegehalte in de hersenen, dat deel uitmaakt van het "beloningssysteem". Dit hormoon zorgt ervoor dat we beloningen zoeken, en nieuwe situaties vergroten dit verlangen. Het is ook aangetoond dat nieuwheid ons geheugen ontwikkelt en het leervermogen verbetert, waardoor onze hersenen flexibeler worden.

Hoe ver ben je klaar om buiten je gebruikelijke grenzen te treden? Het hangt alleen van jou af. Misschien besluit je na het lezen van dit artikel om iets compleet nieuws in het leven te proberen. Het belangrijkste is om een ​​gezonde balans te vinden tussen veiligheid en comfort, en dan ben je verzekerd van het plezier van experimenten in het leven.


Svitlana Smischuk


1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page