top of page
Foto van schrijverSvetlana

Mysterieuze aard van de dromen

Bijgewerkt op: 27 dec. 2022


Het vreemdste, meest mysterieuze en onbegrijpelijke in mensenleven is een droom. Sinds de oudheid worden mensen aangetrokken door de mysterieuze aard van de menselijke slaap. Er zijn veel vertolkers van dromen, elk op zijn eigen manier goed.

Zelfs als wetenschapers verklaren hoe werken onze hersenen en diepzinnig filosofieën zo’n wonder als slaap vinden velen van ons er zeker van dat de ziel van een slapend persoon, die zich losmaakt van het lichaam, ronddwaalt. Dromen vervullen je met vreugde of verrukking, laten je treuren of bevriezen van afschuw. Kortom, in een droom lijk je een tweede leven te leiden . Een leven vol eigenaardigheden. je vliegt over de stad, dan bevind je je ineens in een donkere bos, dan ben je rijke eigenaar van een paleis . Er zijn meer vragen dan antwoorden erop. Door dromen spreekt ons onderbewustzijn tot ons. Wat wil eigenlijk het onderbewuste zeggen door zulke scenario's zonder woorden te kiezen. Het toont alleen inconsistente shots en het is aan ons om ze te interpreteren.

Waarom is het zo belangrijk om dromen te interpreteren? Dromen komen niet zomaar, en soms betekent het op tijd uitleggen ervan iets onaangenaams voorkomen. Tijdige interpretatie van dromen helpt problemen en gebeurtenissen te voorkomen. Ook meer aandacht besteden aan een bepaald aspect van je leven om niet in de knoei te komen. Zelfs als je niet in dromen gelooft, maar ze storen je, zal interpretatie de angsten helpen te verlichten. En je nachten zullen rustig zijn.


Eerste vertolk van dromen die ik kende was mijn oma. Ik denk dat mijn oma heel vaak brood in haar dromen heeft gezien. Ze wist heel veel over dromen, kruiden en allerlei andere magische dingen. In de beschrijving van dromen door de oude Slaven werd brood als een van de heilige symbolen beschouwd. Als een persoon brood in een droom zag, betekende dit toegang krijgen tot serieuze geheimen en zelfs tot oude kennis. Mijn oma wist totaal niets over onderbewuste en nooit over Freud gehoord, maar ze kon op haar eigen manier andere mensen helpen. Soms kwamen andere dorpsbewoners met de vragen wat betekent een of andere droom. En ik was zeer nieuwsgierig altijd en luisterde heel geconcentreerd wat werd gezegd. Het was echt magisch als het blijkt later dat droom is in werkelijkheid uitgekomen. Een soort profeet droom, of toekomst voorspelende droom.



VAL




Heel vaak in mijn dromen viel ik keihard naar benden. Ik ervaarde dit als echte gebeurtenis. Ik was heel erg bang en paniekerig. Ik wist nooit waar zou ik belanden en was bang dat ik pletterval. Mijn oma wist te vertellen dat vallen betekent letterlijk en figuurlijk gebrek aan steun, een gevoel van instabiliteit. Misschien laat deze droom zien hoe je je voelt in een relatie met een partner of op het werk, maar op een bepaald gebied van je leven kun je integriteit en balans niet behouden. Of heb je waarschijnlijk het gevoel dat je de controle over de situatie verliest.

Later in slimme boeken heb ik gelezen dat vallen een veel voorkomend complot is. Dit gebeurt ons vaak in de eerste slaapfase , die gepaard gaat met spierspasmen, omdat de hersenen de natuurlijke ontspanning van de spieren verstoren. De val in je droom maakt je wakker om het evenwicht te herstellen, soms trilt ons hele lichaam en worden we wakker.


Het gevoel dat je dondert naar beneden en zie je geen bodem in je dromen laat je uiteindelijk na te denken dat je echte leven zit vol met spanning en stress. De droom geeft je goed teken dat je juist op je eigen kracht moet vertrouwen en bij belangrijke zaken geen steun zoeken bij vrienden of familie.



DE ACHTERVOLGING



Dromen die doen denken aan actiefilms waarin iemand je achterna zit, kunnen heel eng zijn. Soms voel je letterlijk iemands adem in je nek. Ik weet nog dat ik werd zweterig wakker met enorme hardkloppingen midden in zo een droom en besefte dat het was een projectie van mijn angsten door werkelijke bedreigingen en stressvolle situatie in mijn wakkere leven.


Hoogstwaarschijnlijk weerspiegelt deze droom het feit dat je letterlijk wegrent voor je problemen en op alle mogelijke manieren probeert je te verbergen voor druk en stress. Misschien loop je weg voor een beslissing die genomen moet worden, of een klus die gedaan moet worden...

Als je iets in je slaap achtervolgt, geeft dit aan dat je misschien achterop geraakt bent bij je ambities. Als je wordt aangevallen nadat je bent achtervolgt, kan dit duiden op fysieke zwakheden en angst voor geweld.

Later heb ik ontdekt dat achtervolgingsdromen onzekerheid of angst weerspiegelen, omdat je gedwongen wordt een situatie onder ogen te zien die je graag zou willen vermijden. Bedenk hoe u zich kunt ontdoen van de achtervolging in uw slaap. Als jij de stalker was, heb je dan de prooi weten te grijpen? Als je slachtoffer was, ben je dan gepakt? Als je in een droom door één persoon wordt achtervolgd dan waarschijnlijk ben je bang voor intimiteit in een relatie. Iets onbegrijpelijks najagen, doelloos bewegen zegt jou dat misschien moet je persoonlijke doelen verduidelijken. Als je wordt vervolgd door een groep mensen dan ben je bang voor agressie van collega’s of familieleden, of het onvermogen om jouw mening te uiten over een essentiële kwestie.

Ervaringen en gevoelens gaan soms van de werkelijkheid naar de slaap. Het kan moeilijk zijn te begrijpen waarom het onderbewustzijn ons situaties en plots in visioenen geeft. Het antwoord is ergens in de buurt en niet alleen droomboeken kunnen helpen om het onbekende te zien.


DE NAAKTHEID




Als je droomt dat je naakt staat tussen geklede mensen die je uitlachen, kan dit betekenen dat je je kwetsbaar voelt in een bepaalde levenssituatie. Denk er eens over na, misschien veroorzaakt een bepaalde situatie in je leven ernstige onrust en angst om niet aan iemands verwachtingen te voldoen.

Anderen naakt zien is een teken dat kwaadwillende mensen zullen proberen je op een dwaalspoor te brengen of een ziekte kan uw succes in de weg staan.

Als zie ik mezelf naakt in de droom dan weet ik uit mijn dromerige ervaring dat het over gemoedtoestand gaat. Zelfs als je zich van sommige problemen niet bewust bent, betekent dit helemaal niet dat ze niet bestaan. Iets vreet nog steeds aan je ziel, veroorzaakt angst, waarop het onbewuste eerst reageert, dan stuurt het signalen die het bewustzijn in symbolische vorm bereiken. Het gebrek aan doel in het leven wordt symbolisch uitgedrukt in naaktheid. Zo geboren, krijgen we al snel vele draden die ons verbinden met de wereld om ons heen. We worden acteurs in het theater, wiens naam de maatschappij is. Het belangrijkste om te onthouden is dat alles in jouw handen ligt. Je kunt altijd de kracht vinden om het leven voort te zetten of het in een richting te sturen die radicaal anders zal zijn dan ben je gewend. Het verlangen naar een gelukkig bestaan, kinderlijke sereniteit en zorgeloosheid is de belangrijkste betekenis van het onbewuste in dromen.




TANDEN




Soms droom je dat de tanden in je mond eerst losraken en dan zonder pijn uitvallen. Op dit moment ervaart een persoon in een droom een ​​gevoel van onherstelbare van wat er gebeurt, angst en wordt wakker met opluchting dat de tanden op hun plaats zitten.

Dromen over tandverlies worden beschreven in alle droomboeken, inclusief de oudste boeken. En traditioneel worden ze ontcijferd als slechte voorbode van verlies van gezondheid of dierbaren. De interpretatie van dromen over tandverlies als een bedreiging voor het leven en de gezondheid van dierbaren komt vooral veel voor. Daarom zijn mensen vaak bang voor dergelijke dromen.

Verschillende auteurs, die de betekenis interpreteren van een droom waarin tanden uitvielen, geven vaak aan dat het onderbewustzijn de slaper probeert te waarschuwen voor op handen zijnde problemen. Ik kan niet herinneren dat mijn oma zei iets positief over tandenuitval in dromen. Ik zocht bij verschillende bronnen naar iets positiefs en herinnerde zelf dat niet altijd klopte negatieve interpretatie van dromen. De droom over tanden, hoewel hij niet spreekt over de naderende dood van familieleden, herinnert aan de onvermijdelijkheid van de dood op een dag. Vaak stellen we het leven uit tot later, terwijl we fantaseren dat het eindeloos is. Je dood accepteren kan een remedie zijn voor verveling en depressie, het kan een persoon en zijn relatie met anderen aanzienlijk veranderen.



WAAROM DROOM JE DAT JE TE LAAT BENT?


Ik droomde heel vak dat ik kom te laat naar het station en zag vertrekkende trein. Ik ervaarde elke keer heftig dat ik te laat was. En na goed te analyseren besefte ik dat het hoogste tijd geworden om mijn houding ten opzichte van het leven en irrationeel gebruik van tijd te veranderen en beslissende acties te ondernemen.

Het belangrijkste is om erachter te komen wat er voorafgaat aan een gemiste trein in je dromen. De interpretatie is afhankelijk van jouw levenssituatie.




WAT ZEGT DE WETENSCHAP EN PRAKTIJK OVER TERUGKOMENDE DROMEN?


Steeds weer dezelfde droom zien is een bekend fenomeen.. Ze achtervolgen je, je vindt jezelf naakt op een openbare plaats of midden in een natuurramp, verliest je tanden of sta je op de vliegveld en beseft dat je hebt je paspoort thuis vergeten... Dit zijn typische scenario's van terugkerende dromen. Maar waar komt dit fenomeen vandaan?

Droomwetenschap laat zien dat terugkerende dromen onopgeloste conflicten in iemands leven kunnen weerspiegelen. Ze komen vaak voor in tijden van stress, maar kunnen je ook voor een lange periode, soms meerdere jaren of zelfs je hele leven achtervolgen. Deze dromen hebben niet alleen dezelfde thema's, ze kunnen ook nacht na nacht hetzelfde verhaal herhalen.

Hoewel de exacte inhoud van terugkerende dromen voor elke persoon uniek is, zijn er gemeenschappelijke thema's bij mensen uit verschillende culturen. Enkele van de meest voorkomende scenario's zijn stalken, vallen, niet voorbereid zijn op een examen, te laat komen of herhaaldelijk proberen iets te doen.

De meeste terugkerende dromen hebben een negatieve inhoud, waaronder emoties zoals angst, verdriet, woede en schuldgevoelens. Meer dan de helft van de terugkerende dromen wordt geassocieerd met een situatie waarin de slaper in gevaar is. Maar sommige gewone dromen kunnen positief en zelfs euforisch zijn: bijvoorbeeld dromen waarin we vliegen of nieuwe kamers in ons huis openen, maar ook erotische dromen.

In veel theorieën is de heersende mening dat terugkerende dromen worden geassocieerd met onopgeloste moeilijkheden of conflicten in iemands leven.

De aanwezigheid van terugkerende dromen wordt ook geassocieerd met een lager psychologisch welzijn en de aanwezigheid van symptomen van angst en depressie. Deze dromen hebben de neiging om terug te keren tijdens stressvolle situaties en stoppen wanneer de persoon het persoonlijke conflict oplost, wat wijst op een verbetering van het welzijn.


Terugkerende dromen vertegenwoordigen vaak de emotionele ervaringen van mensen. Een droom over de ramp vindt bijvoorbeeld plaats na een verwonding of misbruik. Dit is een typisch voorbeeld van een metafoor die de emoties van hulpeloosheid, paniek of angst belichaamt terwijl ze wakker zijn. En als je in een droom merkt dat je naakt of ongepast gekleed bent, kun je geen toilet vinden - dit zijn scenario's die schaamte en verlegenheid personifiëren. Of het zal iets simpels zijn dat jouw blaas vol is.

Mensen met een terugkerende nachtmerrie zitten in zekere zin vast aan een bepaalde manier om op een droomscenario te reageren en erop te anticiperen. Er zijn therapieën ontwikkeld om herhaling te voorkomen en de cyclus van nachtmerries te doorbreken.

Een methode is om de nachtmerrie te visualiseren terwijl je wakker bent, en het dan te herschrijven, dat wil zeggen, het verhaal te veranderen door één aspect te veranderen: bijvoorbeeld het einde van de droom op iets positievers fixeren. Lucide dromen kan ook een oplossing zijn.

Niet alle terugkerende dromen zijn echter op zichzelf slecht. Ze kunnen zelfs nuttig zijn omdat ze ons informeren over onze persoonlijke conflicten en tegenstrijdigheden. Door aandacht te schenken aan de terugkerende elementen van dromen, kunnen we misschien onze grootste verlangens en kwellingen beter begrijpen en oplossen.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page