top of page
Foto van schrijverSvetlana

Onvervulde beloften

Bijgewerkt op: 3 jan.


Hoe ver kun je komen met valse beloften?



Waarom onvervulde beloften schadelijk zijn?

Alle beloften worden eerder en meer bereid dan nagekomen. Daarom proberen sommige mensen (laten we ze realisten noemen) geen beloftes te doen. Soms doen ze niet eens beloftes aan zichzelf.


Mensen doen vaak beloften: aan zichzelf, collega’s, vrienden, geliefden, kinderen, familie, buren... Het is goed als je erin slaagt om ze te vervullen. En hoeveel denkbeeldige beloften hebben we gedaan, gezworen die we echt niet zouden nakomen of, door verschillende omstandigheden, gewoon niet konden houden.


"Valse beloften zijn vervelender dan regelrechte afwijzingen", zei een wijs iemand ooit. Ieder van ons heeft vrienden en kennissen die anderen systematisch teleurstellen en de belofte niet nakomen. Of misschien heb je dit gedrag voor jezelf opgemerkt.

Een persoon die valse beloften doet, denkt er niet over na hoe hij iemand kwaad kan doen. Alleen zijn eigen belangen zijn voor hem belangrijk, hij denkt niet na over de consequenties.


Een belofte is een verplichting, een soort contract dat een persoon absoluut vrijwillig aangaat. “En zoals elk contract moet het worden nagekomen. Geef jezelf daarom, voordat je iets belooft, de tijd om na te denken en haast je niet.


Het zal je maar gebeuren dat je moet met mensen te maken die vaak hun afspraken niet nakomen.


Waarom komt iemand niet op belangrijke afspraak en zeker als heeft zelf belang bij? Vijf minuten na de afgesproken tijd neemt hij ook niet eens telefoon op. De volgende dag zal hij bellen en zeggen dat hij het vergeten was, de telefoon dood was, geen tijd had, ziek werd, zijn tante overleden…. Al deze redenen klinken alleen de eerste paar keer aannemelijk.

Ik vatte zulke capriolen lange tijd persoonlijk op, totdat ik me realiseerde dat sommige mensen pathologisch niet in staat zijn om hun woord te houden. Je kunt zo'n persoon niet altijd volledig uitsluiten van je leven, dus je moet een manier vinden om jezelf tegen zijn invloed te beschermen. En soms is het best wel lastig.

Maak duidelijk dat je wilt helpen, misschien is er een objectieve reden voor zijn gedrag. Als iemand excuses blijft maken en doet alsof hij niet begrijpt wat het probleem is, is dit ook waardevolle informatie. Nu weet je dat je een onverbeterlijke babbelaar voor je hebt, en je moet niet op hem vertrouwen.

Vaak breekt iemand voortdurend beloften alleen maar omdat hij weet dat hij ermee weg kan komen. Zeg direct dat je iemand die zijn woord niet houdt niet meer kunt vertrouwen. Je moet besluitvaardig zijn, vastberaden en je niet laten leiden door een ander excuus. Als je begrijpt dat het niet zijn onzekerheid of echte problemen zijn, dan ben je het slachtoffer geworden van een manipulator. En blijf niet denken dat hij deze keer niet het lef zal hebben om je te bedriegen.

Hoe dan ook, ongeacht de redenen voor onverantwoordelijk gedrag, moet je niet constant begrip tonen en het rechtvaardigen door te zeggen dat "dit zo'n persoon is". Er is geen objectieve reden om uw persoonlijke tijd en behoeften niet te respecteren. Het is aan jou om de communicatie te onderbreken met iemand die u problemen bezorgt door zijn vrijblijvendheid of verder in valse beloften geloven.

Er is zo'n Russisch gezegde: “Gekookte noedels hangen aan de oren” Het wordt gezegd wanneer ze bedrog bedoelen en dat de babbelaar is bezig van iemands anders hersenen aan het "poederen".


Geschreven door Svitlana Smischuk



Comments


bottom of page