top of page
Foto van schrijverSvetlana

Praatje in omloop


Waarom is het leven van anderen soms interessanter dan dat van jou?


De roddel -uitwisseling van informatie en geruchten over privézaken van afwezige anderen, vooral op een vervelende manier. (Kernerman, Nederlands Leerderswoordenboek)


“Ekster op de staart bracht”. Een gekscherend en ontwijkend antwoord op de vraag: “Hoe weet je dat?” ,"hoe", "wie", "waar vandaan" Zeer gebruikelijk in Oost-Europa als gaat het over geruchten en roddels. Grappig en ironisch bedoeld.

Deze langstaartvogel staat bekend als nieuwsgierig. Als ze een vreemdeling in het bos opmerkt, beschouwt ze het als haar plicht om hem te vergezellen en alle bewoners van het bos op de hoogte te stellen: "Pas op! De vreemden komen eraan!

Blijkbaar wordt daarom in veel sprookjes de ekster voorgesteld als een kwebbelaar die allerlei roddels door het bos verspreidt.

Menselijke kwebbelaars.

Waarom roddelen mensen? En hoe kan men de betoverende kracht van dit fenomeen verklaren?

Roddels, allerlei soorten intriges en het verspreiden van opzettelijk valse informatie waren niet zo zeldzaam in de geschiedenis van de mensheid.

Iedereen roddelt in meer of mindere mate. Praktijk toont aan dat dit vaker wel dan niet onschuldige gesprekken over andere mensen zijn. Roddels kunnen echter ook lasterlijk en aanstootgevend zijn.


Dit zijn de mensen die niet helemaal geverifieerd nieuws willen melden. Ze verspreiden graag sterke verhalen en geruchten over een onbekende en soms heel bekend iemand.

Iemand vindt plezier in deze bezigheid, en als hij niet roddelt, meent hij dat hij een dag tevergeefs heeft geleefd. Anderen zijn van mening dat roddel onaanvaardbaar is en hoogstwaarschijnlijk hebben ze gelijk. Verstokte roddelaars geloven dat "onschuldige" enigszins overdreven informatie veel gesprekken opfleurt, zonder te merken hoe ze de feiten onherkenbaar verdraaien.

Vaak wordt roddel geboren in intieme gesprekken bij een sigaret en een kopje koffie. Natuurlijk hebben mensen de neiging om in elkaar geïnteresseerd te zijn, hun vreugde en verdriet te delen. En het is heel natuurlijk dat mensen in hun gesprekken vroeg of laat terugvallen op de laatste gebeurtenissen in het leven van hun vrienden, kennissen familie, buren, collega’s….


Vaak krijgen de gesprekspartners in een informeel gesprek nuttige informatie over wie gaat trouwen, wie een kind heeft, wie ziek is, enzovoort. Natuurlijk zijn dergelijke gesprekken over vrienden en kennissen een integraal onderdeel van menselijke communicatie en ondersteunen ze gezonde relaties tussen mensen. Maar soms veranderen schattige gesprekken in de meest banale roddels, die geenszins worden gedicteerd door natuurlijke interesse. Een van de redenen waarom mensen roddelen is de wens om populair te worden, om beter te zijn dan iemand.

Er bestaat een leuk spel van vroeger die heet “Telefoon”. In Sovjet Unie noemden we “Kapotte telefoon” Voor dat spel heb je echter ook een grote groep nodig - hoe meer mensen, hoe meer razernij. Alle deelnemers zitten op een bankje of op een boomstam in een rij. Iedereen moet in elkaars oor kunnen fluisteren. De leider van het spel bedenkt een woord en fluistert het tegen de startspeler zodat de anderen dit woord niet horen. De eerste fluistert in het oor van de tweede het woord dat hij begreep, vanaf de tweede gaat de ketting verder. De laatste speler moet hardop zeggen wat hij hoorde. Met een succesvol verloop van het spel is er bijna niets gemeen tussen dit woord en het verborgen woord (bijvoorbeeld "Sinterklaas" is veranderd in "helaas"). In de nieuwe ronde wordt de laatste speler de leider en gaan alle deelnemers één op de bank. Als optie kan de gastheer geen woord zeggen, maar een hele zin. Hoe sneller en stiller de woorden worden uitgesproken, hoe meer ze veranderen in het proces.


In volwassenen wereld bestaat dit spel ook. Ik zal zelfs nog een naam er bij geven :“Heb je al gehoord?!” Deze zin wordt onmiddellijk gevolgd door een stroom van waarheidsgetrouwe informatie of fictie, en het gebeurt beide tegelijk. Dit is wanneer iemand iets slechts fragmentarisch weet en heeft ook de neiging om zelf toe te voegen wat er ontbreekt en verspreidde het. De aanvankelijk waarheidsgetrouwe informatie, die door verschillende handen (of monden) gaat, krijgt ongelooflijke details, of verandert zelfs in iets heel anders. Iemand heeft iets verkeerd gehoord, iemand heeft iets verkeerd begrepen, iemand is een deel vergeten en heeft het zelf verzonnen - zo kunnen echte feiten aanleiding geven tot roddels. Dit is hoe de meest belachelijke roddels kunnen verschijnen. Niet alle roddels zijn even schadelijk, maar sommige ervan kunnen erg pijnlijk zijn voor een persoon.

“Heb je al gehoord? Jullie krijgen nieuwe buren. Ik weet niet zeker of zijn ze lesbisch, homo of eentje is transgender, of alle twee zijn transgenders??? Maar eentje is zeker een Oost-blokker. Let maar op je spullen. En er komen zuipfeesten en sexorgies. Man man man. Dit is niet normaal! Dit kan toch niet dat zulke mensen komen hier wonen!”


Je zou kunnen er om lachen als het was niet zo triest geweest. Het probleem is dat negatieve vooroordelen erg moeilijk te overwinnen zijn. Daarom kunnen roddelaars de reputatie van hun slachtoffer enorm schaden. Roddels bezoedelen de reputatie.

Een geschudde reputatie leidt vaak tot problemen in de communicatie met andere mensen. Dus, vanwege roddels, kan het groep iemand beginnen te negeren of zelfs te pesten. Roddels ruïneren het leven.

Sommigen geruchtenslachtoffers beginnen de oorzaak van roddels in zichzelf te zoeken. Ze proberen te begrijpen wat ze de overtreders hebben aangedaan of waar ze zijn gestruikeld, waardoor ze een reden hebben om te roddelen. Zo projecteert een persoon als het ware valse informatie op zichzelf, op zo'n manier dat hij als het ware begint te geloven in de vermoedens die over hem bestaan. Hierdoor kan hij zichzelf de schuld geven van wat er niet is.

Het slachtoffer van roddels kan ernstige psychische problemen krijgen. Dus iemands zelfrespect daalt, depressie verschijnt en iemand denkt zelfs aan zelfmoord. Daarom zijn roddels onaanvaardbaar. Zelfs als we een hekel hebben aan het verspreiden van geruchten, zullen we waarschijnlijk niet aan dit lot ontsnappen.

Hoe om te gaan met emoties als mensen over je roddelen?

Geef niet op en laat je gevoelens niet de overhand krijgen.

Door onrecht en wrok kun je je machteloos voelen. Op zulke momenten is het beter om jezelf even af te leiden en met een “koud” hoofd terug te keren naar het probleem. Probeer dus iets te vinden dat je rustig maakt: speciale ademhalingsoefeningen, meditatie, jouw hobby’s. Neem pauze van je werk, ga sporten of wandelen in de frisse lucht.

Het is niet jouw schuld is dat iemand iets slechts over jou heeft gezegd. Zeker als het niet waar is. Probeer je te realiseren dat roddels niet over je echte persoonlijkheid praten. Voor hen ben je slechts een soort vaag beeld dat wordt gegenereerd door hun complexen, afgunst, woede of minderwaardigheid. Dit beeld ben jij niet, en het bestaat alleen in de hoofden van je overtreders. En zij zouden zich moeten schamen, niet jij.


Mensen proberen de minderwaardigheid en het gebrek aan kleuren in hun eigen leven te compenseren, en daarom overdrijven en vervormen ze informatie over anderen of verzinnen ze fabels.

Zo creëren ze doelbewust conflicten vanuit het verlangen om in de ogen van anderen op te stijgen. Bovendien wordt negativiteit meestal niet alleen geassocieerd met degene naar wie het verwijst, maar ook met degene die het verspreidt. Moeten deze mensen serieus worden genomen? Helemaal niet.


De tijd zal het leren. Adequate mensen zullen zo en zo zien wie je werkelijk bent.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page