top of page
Foto van schrijverSvetlana

Psychomagie - wat is dat?


Oude technieken hebben ook nu hun waarde!



Met de opkomst van de moderne wetenschap zijn vele zaken uit het verleden bestempelt als pseudo-wetenschap of paranormaal bijgeloof. Daarmee hebben we soms het kind met het badwater weggegooid en zijn we sommige kennis uit het verleden aan het vergeten. Astronomie en Astrologie was vroeger een zeer verwante wetenschap. Vele astronomische ontdekkingen zijn gedaan omdat de astrologen zeer nauwkeurig de sterrenhemel moesten bestuderen. Als je de naam Tycho Brache opzoekt op wikipedia dan staat erbij dat het een Deense astronoom was. Hij heeft ook zeer veel ontdekkingen gedaan. Wat er vaak niet bijstaat is dat hij hofastroloog was aan het Deense hof, net als overigens Johannes Kepler (voor de Habsburgse hertog Wallenstein) en Galileo Galilei (voor de Medici). Bij Alchemie denken we aan verdwaasde oude mannen die van Lood probeerden Goud te maken. Dat is niet juist, het ging om allerlei vormen van transmutatie, een onbelangrijke stof in een andere veranderen. Velen hielden zich hiermee bezig. Newton was een beoeffenaar van Alchemie maar ook de bekende Paracelsus (1493-1541) die vele doorbraken deed op gebied van de medische Alchemie. Vele namen in de wetenschap hielden zich naast wiskunde, geografie, natuurkunde ook bezig met alchemie. Door alleen hun inzichten in wat wij nu "wetenschap" noemen te kerkennen en de andere dingen die men onderzocht als dwalingen te bestempelen doen we hun inzichten te kort. Zaken die we nu vaak als esotherisch bijgeloof bestempelen zijn wetenschappelijk verkaarbaar. De zonneteken astrologie loopt bijna gelijk op met de maanden. En dat de maand waarin iemand geboren is van invloed is op zijn toekomstig leven is door middel van onderzoek wel vast komen te staan. Idem voor de maan-astrologie, waarbij geldt dat bij primitieve stammen dit verband duidelijker is dan in de westerse wereld waar we ons niet zoveel aantrekken van natuurlijke fenomenen als zonsopkomst of ondergang maar ons de wil laten opleggen door de klok.


Zo ook met ander dingen zoals magie. Kaartlezers worden vaak afgedaan als charlatans die mensen geld afhandig maken en alleen maar algemene uitspraken doen en mensen 'lezen' om zo dingen te weten te komen. Echter, wat doen pscyhologen? Gesprekken voeren, zonder zich zelf te laten zien? Een goed kaartlegger is in gesprek met de consultant, de kaarten zijn een hulpmiddel. Wordt de dood gedraaid op een positie in het verleden? Voor de ene persoon is dat het afsluiten van een periode, een omwenteling, de andere een fysieke dood van iemand die hen aan het hart gaat. Het is niet de kaart die het antwoord geeft, het is het gesprek. In onze moderne tijd vinden we het maar een gek idee als we een Sjamaan rondjes zien rennen rondom de 'zieke', terwijl er vreemde kreten worden uitgestoten. De trommel is echter een ritmisch patroon op een lage frequentie. En alhoewel de wetenschap nog niet exact ontdekt heeft hoe het werkt, is in ieder geval wel vast te komen staan dat het invloed heeft op ons lijf. En wellicht is het dan ook zinvol om te zeggen; "laten we het maar proberen". Anderen kiezen liever voor een moderne aanpak waarbij iemand in een steriele ruimte met een koptelefoon op diepe "beta-golven" luistert. Wellicht werken ze technisch even goed, maar de belevenis bij de sjamaan is evenzeer een onderdeel van de therapie naast de heilzame werking van de laagfrequente bas-tonen.

17 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Svetlana Smischuk Haak
Svetlana Smischuk Haak
Dec 28, 2022

Iedereen die ooit een echte sjamanentamboerijn heeft gehoord, begrijpt waar het om gaat - deze onvergetelijke trillingen die direct in het hart vallen en door je hele lichaam doordringen.

Wanneer de traditionele geneeskunde een mens niet kan helpen, gaan mensen naar een sjamaan. En het is waar.

Modern onderzoek in geluids- en ritmetherapie toont aan dat bepaalde ritmes zowel de menselijke psyche kunnen beïnvloeden, hem opwinden of kalmeren, als de fysiologische processen in het lichaam. Het is experimenteel bewezen dat de klanken van een tamboerijn en een trommel de werking van het cardiovasculaire systeem verbeteren. Wanneer de slagen in de maat zijn met het kloppen van het hart, is het bloed beter verzadigd met zuurstof en vrij van gifstoffen.

Like
bottom of page